Het verbod op wegwerpplastic: hoe zit het?
Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. De overheid wil wegwerpplastics verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. In 2024 komt er een verbod op wegwerp plastic, maar hoe zit dat nu precies?
Vanaf 2021 geldt er al een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals rietjes, bordjes, en bestek. Medio volgend jaar gaan er echter extra maatregelen in.
Maatregelen vanaf 1 juli 2023
Vanaf juli volgend jaar mogen bedrijven geen gratis wegwerpproducten meer verstrekken voor de consumptie voor onderweg, afhalen of bezorgen. Daarnaast ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief of ‘bring your own’ optie aan te bieden. Denk bij herbruikbare alternatieven aan koffiebekers gemaakt van gerecycled materiaal, glazen drinkflessen of bio-plastic bidons.
Maatregelen vanaf 1 januari 2024
Vanaf 2024 gaat er een algeheel verbod gelden op wegwerpproducten voor consumptie, die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan. Ook als er een kunststof coating gebruikt wordt, zoals in koffiebekers. Ook als het gaat om biobased of bioafbreekbare plastics.
Er geldt echter een beperkte uitzondering op het verbod. Het aanbieden van hoogwaardig recyclebare alternatieven is toegestaan, als er wordt voldaan aan de inzamelingsdoelstelling. Deze doelstelling houdt in dat er in 2024 minimaal 75% gerecycled moet worden. Dit percentage loopt op tot 90% in 2027.
Een van deze voorbeelden van deze recyclebare alternatieven zijn de WEPAPERCYCLE koffiebekers van Ological. Onze biobased koffiebeker is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. Naast FSC gecertificeerd karton is daarbij een bio-coating op basis van ethanol gewonnen uit suikerriet gebruikt. Al onze producten worden bovendien geproduceerd in Nederland. Met deze koffiebeker voldoet u dus volledig aan huidige en aankomende wetgeving.
Tot slot: waarom dit belangrijk is
Plastic heeft veel handige eigenschappen, maar er komt steeds meer plastic afval in zee terecht (plasticsoep). Vissen en andere zeedieren kunnen hier ziek van worden en er komen microplastics in ons voedsel terecht. Deze nieuwe richtlijnen hebben als doel om de plasticsoep te verminderen. Zo bevorderen we recycling, hergebruik en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Ological draagt hier graag aan bij en helpt u om uw organisatie te vergroenen en te verduurzamen.